poniedziałek, 12 maja 2014

Karczochy z sosem gorgonzola

Włoskie karczochy , włoski ser , jednym słowem włoska uczta ! 
Idealna przekąska na spotkanie towarzyskie ...
Karczochy poprawiają funkcjonowanie układu pokarmowego i stymulują metabolizm . Obniżają cholesterol , mają działanie antynowotworowe , pomagają utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi oraz wspomagają wątrobę w procesie usuwania toksyn . Jednym słowem są rewelacyjne i warto wprowadzić je do naszej diety . 
Przygotowywać je można na wiele sposobów , dzisiaj polecam gotowane i podane z sosem śmietanowym z dodatkiem serem gorgonzola . Wiem , wiem....... że to kaloryczny sosik ...ale...raz na jakiś czas..... ;)
Składniki :
  • karczochy - ilość wg uznania choć żeby się najeść to naprawdę trzeba przygotować dużo , więc najlepiej traktować je jako przekąskę lub przystawkę przed daniem głównym 
  • słodka śmietanka ok. 200 ml ,  18%
  • ser gorgonzola ok. 2-3 łyżki w zależności od smaku 
  • sól ostrożnie dodajemy pod sam koniec bo ser jest już słony
  • pieprz do smaku
  • cytryna
Karczochom odcinamy łodygę , obieramy zewnętrzne liście  i ścinamy 1/3 górnej części warzywa . Miejsca przecięte przecieramy cytryną .
Tak przygotowane karczochy wrzucamy do osolonego wrzątku , do wody wciskamy sok z cytryny .
Gotujemy na wolnym ogniu ok. 30 minut .
Śmietanę gotujemy na wolnym ogniu aż się zredukuje i zacznie gęstnieć, pod koniec dodajemy ser i mieszamy do rozpuszczenia . Doprawiamy ewentualnie do smaku solą i pieprzem .
Karczochy odcedzamy i odrywamy kolejno listki , maczając ich końcówki ( część od nasady) w sosie i zeskrobując zębami końcówki , pozostałą część liścia wyrzucamy  . Odrywając kolejno dobierzemy się do "serca" części najlepszej , z którego zdejmujemy włochatą warstwę a to co zostanie zjadamy ...mniam.....
 Smacznego !


2 komentarze:

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)