Składniki :
( na 2 osoby)
- stek z rostbefu 2 sztuki
- ryż do risotto 3/4 szkl.
- bulion wołowy ok. 3 szkl. bulionu w zależności od chłonności ryżu
- 3 łyżki sera gorgonzola
- 1 cebula
- 2 kulki mrożonych liści szpinaku
- 5 pomidorków koktailowych
- gałązka rozmarynu
- pieprz
- olej do smażenia
Cebulkę kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzany olej , po zeszkleniu wsypujemy ryż i smażymy aż wszystkie ziarenka zostaną obtoczone w oleju . Wlewamy chochlę bulionu , dodajemy gałązkę rozmarynu i smażymy na wolnym ogniu mieszając . Po wchłonięciu bulionu dolewamy kolejną chochelkę i tak powtarzamy do momentu aż ryż będzie al dente . Pod koniec dodajemy liście szpinaku i ser , mieszamy do rozpuszczenia .
Na koniec dodajemy pokrojone pomidorki .
Patelnię grillową rozgrzewamy ma maksa aż zacznie prawie dymić i wrzucamy steki , nie dociskając , nie dziurawiąc widelcem smażymy po 3 minuty z każdej strony .
Po tym czasie zdejmujemy z patelni , owijamy folią aluminiową i odkładamy na ok. 3 minuty .
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)