sobota, 17 maja 2014

Stek z rostebefu

Pyszny stek z rostbefu , podany z aromatycznym risotto .......polecam to danie na wyjątkowy obiad ....naprawdę pyszny..........
Składniki :
( na 2 osoby)
  • stek z rostbefu 2 sztuki 
  • ryż do risotto 3/4 szkl.
  • bulion wołowy ok. 3 szkl. bulionu w zależności od chłonności ryżu
  • 3 łyżki sera gorgonzola
  • 1 cebula
  • 2 kulki mrożonych liści szpinaku 
  • 5 pomidorków koktailowych 
  • gałązka rozmarynu
  • pieprz
  • olej do smażenia 
Steki wyjmujemy z lodówki ok. godzinę przed smażeniem , tak żeby miały temp. pokojową . Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem , nie solimy !
Cebulkę kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzany olej , po zeszkleniu wsypujemy ryż i smażymy aż wszystkie ziarenka zostaną obtoczone w oleju . Wlewamy chochlę bulionu , dodajemy gałązkę rozmarynu i smażymy na wolnym ogniu mieszając . Po wchłonięciu bulionu dolewamy kolejną chochelkę i tak powtarzamy do momentu aż ryż będzie al dente . Pod koniec dodajemy liście szpinaku i ser , mieszamy do rozpuszczenia .
 Na koniec dodajemy pokrojone pomidorki .
Patelnię grillową rozgrzewamy ma maksa aż zacznie prawie dymić i wrzucamy steki , nie dociskając , nie dziurawiąc widelcem smażymy po 3 minuty z każdej strony .
 Po tym czasie zdejmujemy z patelni , owijamy folią aluminiową i odkładamy na ok. 3 minuty  .

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)