Kasza gryczana biała nie prażona zawiera dużo więcej wartości odżywczych od prażonej , jest bardziej delikatne i neutralna w smaku.
Działa rozgrzewająco więc na zimę idealna , dodatkowo zawiera dużo błonnika co też ma znaczenie zimową porą ;)
Kasza gryczana dostarcza naszemu organizmowi krzem chroniąc nas przed zawałem , żylakami , "pajączkami" , wylewami .
Do kaszy dodałam też jarmuż , który jest niezwykle bogaty w antyoksydanty chroniące nas przed rakiem .
Ciasto francuskie , w które zawinięte są te zdrowe składniki nie powinno w nas wywoływać wyrzutów sumienia ;)
Można zjeść na ciepło a resztę zabrać do pracy na śniadanie , na zimno też smakują wybornie .
Składniki :
- 250 dkg twarogu
- woreczek kaszy gryczanej białej
- 1 cebula
- 2 liście jarmużu
- 1 jajko
- olej do smażenia cebulki
- sól
- pieprz
- opakowanie ciasta francuskiego
Kaszę ugotować wg przepisu .
Cebulkę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju , dodać pokrojony jarmuż smażyć ok. 10 minut.
Ugotowaną kasze wymieszać z cebulką i jarmużem , doprawić solą i pieprzem , wbić jajko i wymieszać .
Ciasto francuskie rozwinąć , pokroić na 12 kwadratów . Na każdym kłaść tyle nadzienia aby udało się zawinąć i skleić .
Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na ok. 20 minut do zrumienienia .
Smacznego !
wyglądają pysznie:)
OdpowiedzUsuńAle super pomysł! Uwielbiam kaszę gryczaną a w połączeniu z ciastem francuskim i twarogiem musi być wyśmienite. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńFajnie to wygląda :) własnie takie potrawy lubię
OdpowiedzUsuń