środa, 21 sierpnia 2013

Pikantne małosolne

Ogórki jak ogórki , niby zwykłe małosolne (jak się zagapię to wyjdą kiszone ;) ale na pewno będą pikantne . 
Dla wielbicieli ostrości idealne :)

Składniki :
  • ogórki gruntowe
  • sól kamienna nie jodowana
  • koper
  • chrzan
  • czosnek
  • płatki chilli
Ogórki myjemy i wkładamy do słoików razem z koprem , chrzanem i czosnkiem . Na wierzch posypujemy płatkami chilli , na litrowy słoik 1/3 łyżeczki ale można więcej jak ktoś lubi bardzo ostre :)
Wodę zagotowujemy z solą ( 1 łyżka soli na litr wody ) i gorącą zalewamy ogórki , zakręcamy i odstawiamy na 3-4 dni . Po tym czasie pasteryzujemy : wstawiamy do zimnego piekarnika , nastawiamy temp.150 stopni i zostawiamy na 30 minut .
Wyjmujemy , dokręcamy i wynosimy do piwnicy .
Jeżeli lubimy bardziej kiszone to nie pasteryzujemy .
Smacznego ! Ogórki do słoików marsz

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)