czwartek, 4 grudnia 2014

Święta tuż tuż, na pierniczki czas nadszedł już...

Jeżeli ktoś ma ochotę na pyszne pierniczki, to już ostatni dzwonek na ich wypiek. Polecam wypróbowany przepis zaczerpnięty z bloga Moje Wypieki. Pierniczki po upieczeniu są puszyste i miękkie, następnie lekko twardnieją, żeby w okresie świątecznym rozpływały się w ustach.....
Z takiego ciasta, można zrobić zwykłe pierniczki takie jak tutaj, można również wykonać choinki, które oprócz walorów smakowych mogą pełnić rolę dekoracyjną. 
Całość wykonania dzielimy na trzy dni, przez co ich wykonanie nie zabiera dużo czasu a przyjemność z jedzenia i oglądania jest bezcenna :)
Udekorowane choinki, oprószone cukrem pudrem, należy zapakować w woreczki celofanowe, w których zmiękną do świąt i podarować jako prezent świąteczny.

Składniki na ciasto : 

  • 1 kg mąki pszennej
  • 8 żółtek
  • 3 białka
  • 1,5 szkl. cukru
  • 3 łyżki kakao  
  • 200 ml gęstej śmietany 
  • 3 łyżeczki sody
  • 4 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 250 g masła
  • 400 g miodu

Dzień przed pieczeniem ( np.piątek)

Kakao wymieszać z mąką.
Miód zagotować z przyprawą do piernika, włożyć masło odstawić do ostygnięcia.
Do śmietany wsypać sodę i odstawić, uwaga: śmietana zwiększy objętość!
Z białek ubić pianę, dodać cukier i żółtka.
Do mąki wlać ubite jajka , ostygnięty miód i śmietanę z sodą, wymieszać przykryć i wstawić na 24 godziny do lodówki. Ciasto będzie rzadkie ale przez noc zgęstnieje.

W dniu pieczenia ( sobota)

Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm i wykrawać stopniowaną foremką, (ja miałam gwiazdki i kwiatki) pamiętając aby ilość formatów była równa. Wycięte formy  i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 10 minut .
Wyjąć i studzić na kratce .

Dekorowanie ( niedziela)

Przygotować lukier królewski:

- 2 białka + 2 szklanki cukru pudru+sok z połowy cytryny - ubić mikserem 8 minut.
Po ubiciu można dodatkowo zagęścić cukrem pudrem ale nie miksować mikserem tylko wmieszać łyżką.Gęstość zależy od wielkości białka, powinna wyjść konsystencja gęstej śmietany.

Przygotowanym lukrem przekładać pierniczki tworząc choinkę. Na końcu można dodatkowo udekorować srebrnymi kuleczkami.

Smacznego!
zBLOGowani.pl

4 komentarze:

  1. ale narobiłaś pierników ja jutro tez się wezmę i zrobię zapas na święta:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow jak dużo:) I jakie urocze, chętnie bym skradła taki jeden słodki pakunek z choineczką :))

    OdpowiedzUsuń
  3. A do tego kradzione nie tuczy :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)