piątek, 28 marca 2014

Żeberka zapiekane w kapuście z cukinią i pomidorami

Konkretne i treściwe danie obiadowe .
Zaletą jest fakt , że po wcześniejszym przygotowaniu ok. 30 minut , danie dopieka się samo .......Dla wielbicieli żeberek idealne ...... 
Składniki :
  • długi pas żeberek extra 
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 2 cebula
  • 1 cukinia
  • 1 puszka pomidorów 
  • 4 śliwki suszone
  • olej do smażenia 
  • przyprawy : sól , pieprz , papryka słodka , majeranek , jałowiec , cząber , liść laurowy , ziele angielskie
Żeberka pokroić , przyprawić solą , pieprzem i smażyć na patelni do zrumienienia- odłożyć w ciepłe miejsce.
Kapustę wypłukać i odcedzić .
Cebulkę pokroić w pół krążki i zrumienić na oleju , dodać pokrojoną cukinię , odcedzoną kapustę i chwilę smażyć , dodać pomidory , pokrojone suszone śliwki i przyprawy .
Dusić pod przykryciem 20 minut .
Dno naczynia żaroodpornego wyłożyć kapustą , ułożyć zrumienione żeberka , przykryć kolejną warstwa kapusty i ułożyć koleją warstwę żeberek , przykryć kapustą .
Naczynie przykryć i wstawić do nagrzanego 180 stopni piekarnika i piec przez 2 godziny .
Takie danie najlepiej zostawić po upieczeniu jeszcze przez 30minut do godziny , wtedy żeberka będą się rozpływały w ustach.....
Smacznego !

3 komentarze:

  1. pyszny pomysł lubię żeberka i tez robię je czasem z kapuście:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo prosze o skonkretyzowanie: ile, ziela angielskiego, majeranku, jałowca, cząbru i papryki słodkiej ... mniej wiecej ... bardzo prosze o odpowiedz.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ilość przypraw zależy od naszego smaku , ja zwykle dodaję "na oko" ;)
    Majeranku spokojnie można dodać 1 dużą łyżkę , cząbru pół łyżki , jałowca i ziela po 3 kulki , papryki słodkiej pół łyżki .

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)