Czosnek niedźwiedzi rośnie w wilgotnych i cienistych lasach , zwłaszcza bukowych . Możemy sobie sami zrywać tylko pamiętajmy , że jest pod częściową ochroną i wolno zrywać tylko po jednym listku z każdej kępki !
Zalety czosnku są niesamowite , przede wszystkim odtruwa organizm z metali ciężkich i innych związków toksycznych , co po zimowych smogach nie jest bez znaczenia !Szczególnie na śląsku :(
Zawiera najwięcej siarki ze wszystkich roślin europejskich ( siarka jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu) .
Zwalcza wolne rodniki , poprawia krążenie , zapobiega sklejaniu płytek krwi , rozrzedza krew , obniża cholesterol , zawiera 30% więcej żelaza niż zwykły czosnek , regeneruje florę bakteryjną więc szczególnie zalecany po kuracji antybiotykowej , no cud natury i już !
Polecam przygotowanie pesto i dodawanie do różnych potraw . Moje propozycje podam w kolejnych postach .
Składniki :
- liście czosnku niedźwiedziego
- orzeszki pini albo migdały czy też orzechy
- oliwa - ilość w zależności od pożądanej konsystencji
- sól
- pieprz
- sok z cytryny

Na zdrowie !

Beatko - wygląda bardzo smakowicie. Dzięki Tobie poznałam znów coś nowego. pozdrawiam BW
OdpowiedzUsuńsuper przepis- dziękuję.
OdpowiedzUsuńSamo zdrowie, zapewne smaczne:)
OdpowiedzUsuń