poniedziałek, 29 września 2014

Kanie panierowane w zalewie

Ostatnie grzybobranie obrodziło w kanie . Najpyszniejsze są oczywiście panierowane i smażone ale ile można ich zjeść ....... co można to można a reszta co nie można było wylądowała w słoikach w zalewie octowej . Efekt niesamowity ..dla wielbicieli zalew octowych właśnie :)
Składniki :
- kanie
- bułka tarta
- jajka
- mąka
- sól
- olej do smażenia 

Zalewa :
(podaję na jedną porcję )
- 6 szkl. wody
- 1 szkl. octu 10%
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki soli
- 1 marchewka
- 1 cebula
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka listków laurowych
- łyżka ziaren gorczycy

Zagotować wodę z przyprawami , marchewką pokrojoną w plasterki i cebulą , gotować ok. 20 minut pod koniec wlać ocet , zagotować i odstawić .
 Usmażyć grzybki :
Grzybki opłukać , pokroić w trójkąty i panierować kolejno : mąka , jajka , bułka .
Smażyć do zrumienienia na oleju , wkładać do słoiczków , zalać zalewą .
Smacznego !

1 komentarz:

  1. Pochwalam przepis ns pewno jest ok.mam dużo czubajek na swojej 5-cio hektarowej działce,a ten przepis absolutnie mnie przekonuje i jutro zaczynam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)