środa, 24 września 2014

Dżem z dyni z białą czekoladą i galaretką

Sezon dyniowy w pełni i nie sposób się oprzeć tej pięknej , pysznej i zdrowej bestii :) Przynajmniej ta moja po przekrojeniu przypomina prawdziwą bestię :) Czyż nie ???
Ale za to jaka straszna taka cudowna . Można ją przygotować na wiele sposobów , ma wiele wartości odżywczych , które nie tracą swoich właściwości podczas gotowania .
Działa odkwaszająca na organizm i wspomaga nasz układ odpornościowy . Pomaga w leczeniu nadciśnienia . Zawiera sporo potasu , wapnia , fosforu i cynku . Pomaga walczyć z niewydolnością nerek i wątroby . 
Dynia sama w sobie jest niskokaloryczna , kalorii dodają jej dodatki , w tym wypadku czekolada i cukier . Jednak efekt smakowy powinien zagłuszyć skutecznie nasze wyrzuty sumienia ;)
Dżemik ma musowa i gładką konsystencję , idealnie nadaje się na kanapki , naleśniki , pancakes itp .

Składniki :

- dynia 6 kg.
(jaką kto ma , ja zostałam obdarowana takim 18 kg cudem :) natomiast do dżemu użyłam 6 kg) , pozostała część czeka na zrobienie musu i zupki )
- 8 pomarańczy
- 3 białe czekolady
- 3 galaretki pomarańczowe
- cukier do smaku , ja dodałam pół szklanki
Dynię obieramy ze skóry i oddzielamy miękki miąższ z pestkami , kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka . Pomarańcze obieramy ze skórki i białej błonki , jeśli mają pestki to radzę wyjąć . Pokrojone wrzucamy do dyni i całość dusimy na wolnym ogniu ok. 1 godzinki .
 Po tym czasie miksujemy blenderem , dodajemy połamaną na kostki czekoladę i po rozpuszczeniu wsypujemy galaretki . Mieszamy i doprawiamy do smaku cukrem .
Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków , zakręcamy i stawiamy do góry dnem .
Na drugi dzień należy zapasteryzować . Ja pasteryzuję w piekarniku : wkładam słoiczki do zimnego piekarnika , nastawiam na 150 stopni i po osiągnięciu temperatury , pasteryzuję 30 minut . Po tym czasie wyciągam , dokręcam i odstawiam do góry dnem .
Smacznego !

Dynia jest niskokaloryczna (10 dag to 28 kcal), bogata w B-karoten (426 μg witaminy A w 100 g - dzienna norma dla dzieci i połowa zapotrzebowania dorosłych), ma sporo potasu (340 mg/100 g), wapnia (21 mg), fosforu (44 mg) i witamin z grupy B, zwłaszcza witaminy B2 (0,11 mg - ok. 10% dziennego zapotrzebowania), do tego jest zupełnie pozbawiona sodu. Dlatego dynia pomaga w odchudzaniu i leczeniu nadciśnienia. Działa odkwaszająco na organizm, wzmacnia układ odpornościowy. I co ważne, nawet po ugotowaniu nie traci cennych właściwości

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/dynia-wartosci-odzywcze-i-wlasciwosci-lecznicze-dyni_40037.html
Dynia jest niskokaloryczna (10 dag to 28 kcal), bogata w B-karoten (426 μg witaminy A w 100 g - dzienna norma dla dzieci i połowa zapotrzebowania dorosłych), ma sporo potasu (340 mg/100 g), wapnia (21 mg), fosforu (44 mg) i witamin z grupy B, zwłaszcza witaminy B2 (0,11 mg - ok. 10% dziennego zapotrzebowania), do tego jest zupełnie pozbawiona sodu. Dlatego dynia pomaga w odchudzaniu i leczeniu nadciśnienia. Działa odkwaszająco na organizm, wzmacnia układ odpornościowy. I co ważne, nawet po ugotowaniu nie traci cennych właściwości.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/dynia-wartosci-odzywcze-i-wlasciwosci-lecznicze-dyni_40037.html
Dynia jest niskokaloryczna (10 dag to 28 kcal), bogata w B-karoten (426 μg witaminy A w 100 g - dzienna norma dla dzieci i połowa zapotrzebowania dorosłych), ma sporo potasu (340 mg/100 g), wapnia (21 mg), fosforu (44 mg) i witamin z grupy B, zwłaszcza witaminy B2 (0,11 mg - ok. 10% dziennego zapotrzebowania), do tego jest zupełnie pozbawiona sodu. Dlatego dynia pomaga w odchudzaniu i leczeniu nadciśnienia. Działa odkwaszająco na organizm, wzmacnia układ odpornościowy. I co ważne, nawet po ugotowaniu nie traci cennych właściwości

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/dynia-wartosci-odzywcze-i-wlasciwosci-lecznicze-dyni_40037.html
Dynia jest niskokaloryczna (10 dag to 28 kcal), bogata w B-karoten (426 μg witaminy A w 100 g - dzienna norma dla dzieci i połowa zapotrzebowania dorosłych), ma sporo potasu (340 mg/100 g), wapnia (21 mg), fosforu (44 mg) i witamin z grupy B, zwłaszcza witaminy B2 (0,11 mg - ok. 10% dziennego zapotrzebowania), do tego jest zupełnie pozbawiona sodu. Dlatego dynia pomaga w odchudzaniu i leczeniu nadciśnienia. Działa odkwaszająco na organizm, wzmacnia układ odpornościowy. I co ważne, nawet po ugotowaniu nie traci cennych właściwości.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/dynia-wartosci-odzywcze-i-wlasciwosci-lecznicze-dyni_40037.html
Dynia jest niskokaloryczna (10 dag to 28 kcal), bogata w B-karoten (426 μg witaminy A w 100 g - dzienna norma dla dzieci i połowa zapotrzebowania dorosłych), ma sporo potasu (340 mg/100 g), wapnia (21 mg), fosforu (44 mg) i witamin z grupy B, zwłaszcza witaminy B2 (0,11 mg - ok. 10% dziennego zapotrzebowania), do tego jest zupełnie pozbawiona sodu. Dlatego dynia pomaga w odchudzaniu i leczeniu nadciśnienia. Działa odkwaszająco na organizm, wzmacnia układ odpornościowy. I co ważne, nawet po ugotowaniu nie traci cennych właściwości.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/dynia-wartosci-odzywcze-i-wlasciwosci-lecznicze-dyni_40037.html

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)