poniedziałek, 2 czerwca 2014

Spaghetti z rukolą

Rukola jest na tyle specyficzna w smaku , że albo się ją lubi albo nie :)
Propozycja podania spaghetti z sosem z rukolą jest zdecydowanie dla jej wielbicieli a warto nim być bo rukola jest niezwykle bogata w witaminy , zwiększa odporność , zapobiega anemii , chroni przed nowotworami i ma działanie bakteriobójcze . 
Można ją dodawać do sałatek , kanapek , można też do sosów ...słowem dla każdego coś smacznego :)
Składniki :
(spokojnie na 3 osoby)
  • 300 g makaronu spaghetti (ja użyłam razowego )
  • 250 ml śmietanki słodkiej 12% lub 18% jak ktoś nie musi dbać o linię ;)
  • 50 g sera gorgonzola
  • mała garść rukoli 
  • pieprz
  • ewentualnie sól ale trzeba uważać bo ser jest słony 
Makaron ugotować al dente . W tzw. między czasie przygotować sos .
Śmietankę wylać na patelnię i gotować na wolnym ogniu ok. 5 minut , po tym czasie dorzucić pokrojony ser . Jak już sos nabierze konsystencji sosu , przelać do wysokiego naczynia , wrzucić rukolę i zmiksować blenderem .
Wylać ponownie na patelnię i doprawić do smaku . Wymieszać z makaronem .

Smacznego !

3 komentarze:

  1. dzisiaj będę robić spaghetti, skorzystam z pomysłu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ooo, fajne spaghetti. Z wszystkich "liści" właśnie rukolę lubię najbardziej.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)