Propozycja podania spaghetti z sosem z rukolą jest zdecydowanie dla jej wielbicieli a warto nim być bo rukola jest niezwykle bogata w witaminy , zwiększa odporność , zapobiega anemii , chroni przed nowotworami i ma działanie bakteriobójcze .
Można ją dodawać do sałatek , kanapek , można też do sosów ...słowem dla każdego coś smacznego :)
Składniki :
(spokojnie na 3 osoby)
- 300 g makaronu spaghetti (ja użyłam razowego )
- 250 ml śmietanki słodkiej 12% lub 18% jak ktoś nie musi dbać o linię ;)
- 50 g sera gorgonzola
- mała garść rukoli
- pieprz
- ewentualnie sól ale trzeba uważać bo ser jest słony
Makaron ugotować al dente . W tzw. między czasie przygotować sos .
Śmietankę wylać na patelnię i gotować na wolnym ogniu ok. 5 minut , po tym czasie dorzucić pokrojony ser . Jak już sos nabierze konsystencji sosu , przelać do wysokiego naczynia , wrzucić rukolę i zmiksować blenderem .
Wylać ponownie na patelnię i doprawić do smaku . Wymieszać z makaronem .
Smacznego !
dzisiaj będę robić spaghetti, skorzystam z pomysłu:)
OdpowiedzUsuńpolecam :)
OdpowiedzUsuńOoo, fajne spaghetti. Z wszystkich "liści" właśnie rukolę lubię najbardziej.
OdpowiedzUsuń