czwartek, 17 września 2015

Frytki z batatów

Frytki z batatów, które zawierają sporo związków mineralnych i witamin, nie smażone w oleju ale pieczone w piekarniku i podane z sosem czosnkowym na bazie jogurtu. Danie smaczne i zdrowe         a takie połączenie nie zdarza się często ;)


Składniki:
  • 3 bataty
  • mały jogurt typu greckiego
  • 1 ząbek czosnku
  • olej
  • sól 
  • pieprz
  • szczypta cukru
 Bataty obieramy ze skórki i kroimy w słupki jak na  frytki. Wsypujemy do miski, skrapiamy olejem i opruszamy solą i pieprzem. Można posypać rozmarynem ale niestety mi się skończył zapas, więc bez rozmarynu też wyszły pyszne.
Wysypujemy na blaszkę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 20 minut, następnie 5 minut rumienimy pod grillem.
Sos czosnkowy: czosnek rozgniatamy i mieszamy z jogurtem, dodajemy sól i pieprz do smaku, doprawiamy szczyptą cukru.

Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)