środa, 10 czerwca 2015

Syrop z kwiatów czarnego bzu

Cudowny zapach zamknięty w słoiczkach a wraz z zapachem samo zdrowie :) 
Zanim zamkniemy je w słoiczkach możemy przygotować pyszne placuszki.
Syrop dodany do herbatki działa podobnie jak sok z malin. Zwiększa odporność organizmu, działa przeciwgorączkowo i napotnie. Pomaga zwalczać wolne rodniki a przy tym wszystkim jest pyszny i pachnący.
Teraz jest idealny okres na zbieranie kwiatów, a jak ktoś nie zdąży to może poczekać na owoce czarnego bzu, które też nam pomogą w dbaniu o zdrowie.
Syrop można dodawać do herbatki a latem do zimnej wody z cytryną i miętą. Można również dodawać do drinków :)


Składniki:
- 50 baldachów kwiatów bzu czarnego (zbieramy w miejscach z dala od ulic)
- 1,5l wody
- 1 kg cukru
- sok z 2 cytryn

Kwiaty zbieramy najlepiej rano, oczyszczamy z różnych żyjątek i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na 2 dni. Po tym czasie odcedzamy, do wody wsypujemy cukier i zagotowujemy. Do gotowego syropu wlewamy sok z cytryn i przelewamy do słoiczków. Pasteryzujemy ok. 5 minut.
Słoiczek po otwarciu należy przechowywać w lodówce.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. No właśnie, ja mam kilka przepisów na ten syrop i, pomijając różnice w proporcjach, są 3 szkoły:
    1)zalewanie kwiatów wrzącym syropem
    2)zalewanie kwiatów przestudzonym syropem
    3)zalewanie kwiatów wrzącą wodą (cukier i cytrynę dodajemy później do przefiltrowanego wyciągu z kwiatów)
    Czy ktoś próbował kilku sposobów i widzi róznice?
    A może jakaś teoria? Kiedy więcej wartości zachowuje?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. właśnie zalałam gorąca wodą , zobaczę jutro jak będzie wyglądał .



      Usuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)