niedziela, 29 marca 2015

Fileciki z kurczaka w sosie dyniowo-kokosowym

Przeglądając zapasy zimowe, natknęłam się na  słoik z purre z dyni. Jego słoneczny kolor idealnie rozświetlił dzień w taką pogodę za oknem...... szarą, burą i ponurą.
Dynia wzmacnia układ odpornościowy, a w dodatku jest niskokaloryczna więc idealna na wiosenne postanowienia :)
Składniki:
  • 4 piersi z kurczaka
  • 1 litrowy słoik purre z dyni
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • szczypta płatków chilli
  • 2 cm kawałek imbiru
  • skórka z połowy cytryny starta na tarce
  • sól do smaku
  • łyżka posiekanej kolendry
  • olej do smażenia 
  • 4 łyżki wiórków kokosowych 
  • coś do dekoracji ( ja miałam rukolę i pomidorki koktajlowe )
  • ryż basmati lub jaśminowy 
Piersi z kurczaka pokroić w paski, posolić, posypać przyprawami i podsmażyć na oleju. Przełożyć do większego garnka dodać starty na tarce imbir i zalać purre z dyni. Dolać mleko kokosowe i gotować ok.15 minut. Pod koniec gotowania wsypać kolendrę i doprawić do smaku solą.
Podawać z ryżem basmati lub jaśminowym, posypać uprażonymi na suchej patelni wiórkami kokosowymi.
Smacznego :)

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)