Składniki na ciasto:
- 2 szkl. mąki
- 1 jajko
- pół łyżeczki soli
- 3 łyżki oliwy
- woda gorąca ( ok. 1 szkl.)
Ja ciasto robię tak : wsypuję mąkę do miski , dodaję sól i zalewam prawie wrzącą wodą ( 3/4 szkl.) , mieszam szybko i zakrywam pokrywką . Odstawiam na ok. 15 minut .
Po tym czasie do przestudzonej mąki dodaję jajko i olej i wyrabiając dodaję ciepłą wodę aby ciasto się zlepiło . Po takim zabiegu z gorącą wodą ciasto jest elastyczne i łatwo się wałkuje. Można w razie potrzeby podsypać mąką.
Składniki na farsz:
- dynia (ja użyłam mojej ulubionej odmiany hokkaido)
- 1 cebula
- olej do smażenia i pieczenia(polecam rzepakowy)
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
Cebulę krpoim y w drobną kostkę i szklimy na oleju, następnie dodajemy do zblendowanej dyni, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami.
Ciasto należy rozwałkować, szklanką wyciąć kółka, nałożyć farsz zlepić i gotować w osolonej wodzie.
Proponuję podawać ze skwarkami i jogurtem typu greckiego posypane czymś zielonym np. rukolą i posypać świeżo mielonym pieprzem.....
Smacznego :)
Jest dynia, czyli danie idealne! Już od roku zabieram się do zrobienia dyniowych pierożków :D
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie te pierożki wyglądają... :-)
OdpowiedzUsuńNo i tak smakują...polecam :)
OdpowiedzUsuń