piątek, 28 marca 2014

Żeberka zapiekane w kapuście z cukinią i pomidorami

Konkretne i treściwe danie obiadowe .
Zaletą jest fakt , że po wcześniejszym przygotowaniu ok. 30 minut , danie dopieka się samo .......Dla wielbicieli żeberek idealne ...... 
Składniki :
  • długi pas żeberek extra 
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 2 cebula
  • 1 cukinia
  • 1 puszka pomidorów 
  • 4 śliwki suszone
  • olej do smażenia 
  • przyprawy : sól , pieprz , papryka słodka , majeranek , jałowiec , cząber , liść laurowy , ziele angielskie
Żeberka pokroić , przyprawić solą , pieprzem i smażyć na patelni do zrumienienia- odłożyć w ciepłe miejsce.
Kapustę wypłukać i odcedzić .
Cebulkę pokroić w pół krążki i zrumienić na oleju , dodać pokrojoną cukinię , odcedzoną kapustę i chwilę smażyć , dodać pomidory , pokrojone suszone śliwki i przyprawy .
Dusić pod przykryciem 20 minut .
Dno naczynia żaroodpornego wyłożyć kapustą , ułożyć zrumienione żeberka , przykryć kolejną warstwa kapusty i ułożyć koleją warstwę żeberek , przykryć kapustą .
Naczynie przykryć i wstawić do nagrzanego 180 stopni piekarnika i piec przez 2 godziny .
Takie danie najlepiej zostawić po upieczeniu jeszcze przez 30minut do godziny , wtedy żeberka będą się rozpływały w ustach.....
Smacznego !

środa, 26 marca 2014

Śniadanko do pracy/szkoły lub w teren ...

Dzięki wpisom na blogu zauważyłam , że ostatnio zjadam dużo kaszy jęczmiennej ..hmmmmmm .
Wygląda na to , że organizm sam się domaga tego typu jedzonka no bo w tej kaszy jest sporo błonnika a wiosna tuż tuż więc ...
Witamina PP w niej zawarta poprawia wygląd skóry , którą to będziemy odkrywać coraz bardziej ...... Nooo i witamina B poprawiając działanie naszego układu nerwowego przeciwdziała depresji i pomaga zwalczyć wiosenne zmęczenie .
Polecam więc śniadanie z tego typu kaszy , która pomoże nam pewnie wkroczyć w okres wiosenno letni :)
Składniki :
  • Kasza pęczak z warzywami : cebulkę pokrojoną w kostkę szklimy , dodajemy groszek cukrowy , pokrojoną w kostkę paprykę i cukinię chwilkę smażymy , następnie doprawiamy solą i pieprzem i dusimy pod przykryciem ok.8 minut - mieszamy z ugotowaną kaszą pęczak .
  • Roladki z bakłażana - bakłażana kroimy wzdłuż na cienkie plastry , solimy i odstawiamy na chwilę , następnie jak puści sok wycieramy do sucha , skrapiamy olejem i smażymy na patelni grillowej . Ostudzone plastry rolujemy z szynką typu szwarcwaldzką i spinamy wykałaczkami.
  • Śliwki suszone (znowu błonnik ;) i orzeszki laskowe bardzo odżywcze !
Miłego dnia !  

wtorek, 25 marca 2014

Smarella tuńczykowo/twarogowa na smak prowansalski

Pasta idealna do chlebka , dodatek majonezu sprawia że nie potrzeba już smarować masłem ;)
No tak tak , tylko ....ten majonez ale......majonez robi się z oliwy więc kwasy nienasycone .......więc jest wytłumaczenie ...smacznego ;)
 Składniki :
  • puszka tuńczyka w sosie własnym
  • pół kostki twarogu 
  • 1 jajko ugotowane na twardo 
  • 4 suszone pomidory z zalewy
  • duża szczypta ziół prowansalskich
  • sól
  • pieprz
  • oliwa w kremie ( czyli łycha majonezu ;)
Odcedzonego tuńczyka rozgnieść widelcem z twarogiem i jajem . Dodać pokrojone w kostkę pomidorki , doprawić do smaku solą , pieprzem i roztartymi w dłoniach  ziołami , dodać majonez aby się zrobiła konsystencja pasty do smarowania .
Smacznego !